Indisk matkultur

Den indiska matkulturen har 1000-åriga anor och är känd och uppskattad över stora delar av världen. Att säga att det finns en enda indisk matkultur är inte riktigt rätt – Indien är ett så pass stort land att det finns en mängd olika lokala variationer av mat.

Den indiska disaporan har även bidragit till att indiska restauranger finns bland annat här i Sverige men också i många andra länder som England och USA. Att påstå att maten är älskad är verkligen ingen underdrift.

Den indiska maten du äter i Sverige är dock med stor sannolikhet annorlunda än vad du skulle få i exempelvis Chennai. Vissa anpassningar har gjorts för att lokalbefolkningen ska uppskatta maten mer. En följd av detta är att indisk mat utanför Indien – enligt många – anses vara mjäkig när det gäller kryddstarkheten. En genomsnittlig svensk person skulle förmodligen tycka att autentisk indiska kryddor skulle vara alldeles för starka.

Vill du läsa en bra artikel om indisk mat kan vi rekommendera denna artikel från Buzzfeed om indisk mat. Letar du efter mer fakta i ren allmännhet – och inte bara om Indien. Så kan vi rekommendera ett besök på faktalistan.se